Lär dig kombinera mat och vin

Mat och vin har gått hand i hand sedan urminnes tider. Förr fanns det ganska strikta regler om vad som passade till vad men idag är valet friare. Hemligheten bakom en bra kombo är att hitta viner och recept som dels kompletterar varandra, dels lyfter fram smaker och aromer.

I regel brukar målet vara vinet är något sötare än maten – annars kan det upplevas som nästan beskt eller smaklöst. Ska du servera något kryddigt är det bra om även vinet har en viss kryddighet så att det inte ”försvinner”. En måltid med rena ingredienser utan många kryddor, exempelvis fisk eller kyckling, kräver helst ett mildare vin så att det inte tar över. Det är en bra start.

Börja lära dig om viner online

Du kan hitta massor med intressant information online om vinets underbara värld. Företaget Wineagency är en svensk vinimportör som har en fantastisk hemsida för dig som gillar vin. Den handlar inte bara om deras produkter utan har också en vinklubb där medlemmarna får tips, recept och alla nyheter som har med vin att göra. Ett viktigt steg i rätt led för dig som vill bli vinexpert.

Några grundregler

Viner kan ha många olika egenskaper, exempelvis vara torra eller söta. Mycket beror på vilka sorters druvor som använts och av vilken kvalitet deras årgång är. Några av de vanligaste druvorna i världen är:

  • Chardonnay – ger en ganska kraftfull och fyllig smak åt vita viner
  • Pinot Noir – ger röda viner en smak av bär. Tillsammans med Chardonnay vanlig i champagne.
  • Cabernet Sauvignon – den mest odlade druvan. Ger strävhet och undertoner av plommon och vinbär.

Testa dig fram

Eftersom smak är något väldigt individuellt är det också viktigt att du litar på dina egna smaklökar vid val av vin. Om du lär dig hur du bäst provar vin kan du prova olika kombinationer och se vad som passar dig bäst. Eller, ännu bättre, bjud in några vänner på en vinprovning i hemmet. Var och en kan ta med sig en vinflaska, exempelvis ett vitt, ett rött och ett bubbelvin. Eftersom ekologiska viner har blivit allt populärare är det också ett bra val. Sedan dukar du fram små läckerheter i tapas-stil och så får alla sätta betyg. Ett kul sätt att umgås på samtidigt som alla lär sig om viner och hur de bäst kan kombineras med mat.