Så brygger du egen öl som nybörjare

Att dricka öl som du bryggt själv är fantastiskt. Den ölen smakar lite godare eftersom du lagt ner mycket tid och energi på den. Enligt lagen är det tillåtet att brygga öl hemma om det endast är för eget bruk.

Att brygga egen öl hemma har blivit omåttligt populärt under de senaste åren. Om du är intresserad av hembryggning av öl kan du med hjälp av ett kit och välgenomtänkta recept brygga helt egen öl. Om du har en ölintresserad vän kan du alltid ge även denne ett kit för att testa ölbryggning.

Gå en kurs i ölbryggning

Eftersom intresset för att brygga öl har ökat kraftigt har det startats diverse kurser inom ölbryggning. Det var främst under coronapandemin som ölbryggning hemma tog fart ordentligt. Om du är en inbiten ölfantast kan det vara kul att gå en kurs. Det finns även mycket information att hämta på nätet för att bli en bättre hemmabryggare.

Övning ger färdighet

När du ska börja brygga ditt eget öl är det bra att börja med att brygga enkelt. Det är en fördel att vänta med att mixa och matcha flera olika malt- eller humlesorter när du är nybörjare. Ett annat tips när du ska komma igång är att använda samma recept flera gånger. Du kan för varje gång du brygger ölet modifiera och göra diverse ändringar. Tänk på att endast ändra en sak i taget. Exempelvis kan du ändra lite på jästen ena gången för att andra gången förändra malten för att se vad som händer. Att testa dig fram är det bästa sättet att faktiskt lära dig brygga eget öl och få det att smaka bra. Om du inte har plats hemma för ölen kan alltid hyra en plats på ölhotellet i Lund. Bra utrustning för ölbryggning:

  • Vattenkokare
  • Hållslev
  • Kokkärl
  • Mäskkärl
  • Jäskärl
  • Termometer
  • Flaskor
  • Kapsyleringsapparat

Lagligt att brygga öl för eget bruk

Det är lagligt att brygga öl hemma om alkoholhalten inte överstiger en viss procent. Tillverkningen måste även vara endast för privat bruk. Det finns en lag som reglerar tillverkning av drycker. Om du vill tillverka öl för att sälja behöver du ansöka om tillstånd.